Kaupunginpuutarhurit juhlivat 80-vuotista taivaltaan Turussa – Katso kuvat tapahtumasta

JULKAISTU 11.9.2015
TURKU KIITTÄÄ!

Lämmintä syksyn jatkoa kaikille!
Toivottavat Mari & Anna-Kaisa & Anu & aki

Katso kuvat tapahtumasta, Valokuvaaja  Antero Lynne

Tiedote. Julkaistu: 24.08.2015 klo 11:58 Turun kiinteistöliikelaitos

Kaupunginpuutarhurien seura perustettiin 80 vuotta sitten, 11.3.1935, Helsingissä. Turun historialliset puistot tarjoavat pyöreitä vuosia viettävälle yhdistykselle mainiot puitteet juhlintaan. Suomen vanhimmat kaupunkipuistot ovat elävä esimerkki, miten kaupunginpuutarhurien työn jälki näkyy ihmisten arkiympäristössä läpi vuosikymmenten.

– Voimme ylpeänä toivottaa juhlavieraat tervetulleeksi Turkuun. Tarjoamme juhlaseminaarissa katsauksen viheralueiden historiaan, nykytilanteeseen ja kurkkaamme myös tulevaisuuteen. 140-päinen juhlakansa pääsee nauttimaan juhlaillallista kulttuurihistoriallisessa miljöössä, Aurajoen rannalla, 1700-luvulta peräisin olevan Kalmin tammen katveessa, hehkuttaa ylläpitopäällikkö Mari Helin Turun kiinteistölaitoksesta.

Seuran perustamisajoista viherala on kehittynyt huiman harppauksen eteenpäin. Seuran puheenjohtaja, Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski toteaa, että moni asia on muuttunut, mutta vuosikymmenten aikana on myös syntynyt pysyviä arvoja. Yksi näistä on kaupunkilaisten kiintymys ympäristöön ja puistoihin. Puistojen merkitys kaupunkikuvassa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomisessa kasvaa ja vahvistuu.

– Kaupunginpuutarhurien Seuran jäsenten työ on monipuolistunut, mutta perustehtävänä on olla mukana toteuttamassa kuntalaisille hyvinvoinnin paikkoja, kuten kauniita puistoja ja maisemia sekä toiminnallisia virkistysalueita ja liikunta- ja leikkipaikkoja, Koski arvioi omaa ja kollegoidensa työkenttää.

Juhlavuoden kunniaksi on koottu näyttävä, 160-sivuinen historiikki seuran monivaiheisista vuosikymmenistä. Historiikkiin on koottu seuran jäsenten muisteloita, vanhaa ja uutta kuvamateriaalia sekä tilastotietoja ammattikunnan kehityksestä. Historiikki valottaa seuran toimintaa ja esittelee sen jäsenten aikaansaannoksia kotikunnissaan.

– Kaupunginpuutarhurien 80 vuoden mittaiselle taipaleelle on mahtunut sodan jälkeisten pulavuosien niukkuus, 1970-luvun citykulttuurin puistojen valloitus, 1980-luvun vauhdikas nousukausi sekä 1990-luvun ankean laman radikaalit leikkaukset puistojen hoitoresursseihin. Viime vuosina ammattikunta on saanut kokea kaupunkien organisaatiomuutosten vaikutukset sekä olla mukana luomassa uusia toimintatapoja asukkaiden osallistamiseen oman elinympäristönsä kehittämisessä, historiikin toimittanut Hanna Tajakka Konsulttipalvelu Viher-Arkista tiivistää.

Kaupunginpuutarhurien Seura ry
on vuonna 1935 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on puisto- ja maisemakulttuurin edistäminen. Jäseniä on noin 190. He ovat kuntien tai kuntien omistamien yhtiöiden puisto- ja viheralan johtavia tai vaativissa asiantuntijatehtävissä työskenteleviä viran- ja toimenhaltijoita.

Lisätietoja:
– puheenjohtaja, kaupunginpuutarhuri Timo Koski, Kaupunginpuutarhurien Seura ry, timo.koski@tampere.fi, puh. 050 345 7568
– ylläpitopäällikkö Mari Helin, Turun kaupunki, mari.helin@turku.fi, puh. 050 324 2506
– Hanna Tajakka, Konsulttipalvelu Viher-Arkki, hanna.tajakka@viherarkki.fi, puh. 040 865 7923

Liitteet